Hoe ga je opspringen tegen?

Door Betty van Dogg Attitude

Opspringen zien we vaak bij begroeting en een hond springt in de meeste gevallen op voor aandacht en om aangehaald te worden. Een hond kan ook opspringen tegen de baas in een onzekere situatie. De hond zoekt op dat moment steun bij de baas.

Het is vaak moeilijk om het opspringen goed onder controle te krijgen. Dit komt omdat uw hond bijna altijd succes heeft met het opspringen. In reactie op het opspringen wordt hij namelijk aangehaald of wordt er iets tegen hem gezegd, al dan niet positief.

Eenvoudig gezegd mag uw hond nooit meer effect hebben met zijn opspringgedrag. Als uw hond opspringt tijdens een begroeting voor aandacht en om aangehaald te worden moet u ervoor zorgen dat u de hond geen aandacht meer geeft en de hond niet beloont.

Dit betekent dat u de hond volledig moet negeren. Met negeren bedoelen we dat u de hond geen signalen af mag geven, zowel verbaal als non-verbaal. U verandert als het ware in een lantaarnpaal. U slaat uw armen over elkaar en staart naar het plafond. Van te voren direct omdraaien helpt hier vaak bij.

Wilt u begeleiding of meer informatie om het opspringen tegen te gaan, dan kunt u contact op nemen met Antoinette Peeters of Betty Buijtels. www.dogattitude.nl